Ülkemizde de iyi üniversiteler olmasına rağmen yurt dışında bir üniversitede okumayı tercih eden öğrenci sayısı hayli fazla. Burslu olarak vakıf üniversitelerinden birini yurt dışından yana kullanabiliyor. Bu deneyi yaşayan öğrencilerin genellikle söylediği sözler “İyi ki gitmişim”, “Hayatımı değiştiren karardı”, “Bugüne kadar yaptığım en iyi şeylerden biriydi” oluyor. Bu sözlerin nedenlerini sizler için sıraladık. Daha fazlasını yaşarak siz ekleyebilirsiniz.
Üniversite kazanabilecek miyim? stresi olmayan yıllar
Neredeyse ortaöğretim yıllarından itibaren “Üniversiteyi kazanabilecek miyim?” stresi başlıyor. Lise yılları da bu stresin doruklara ulaştığı yıllar oluyor. Günler sınavdan sınava koşarak, dershanelerde uyuklayarak elbette eksik konuların tamamlanması için ek dersler alarak geçiyor. Bu kadar çalışmaya rağmen kontenjanların az, üniversiteye girmeye çalışan öğrenci sayısının fazlalığı nedeniyle her zaman istenilen üniversitede istenilen bölüm de kazanılamıyor.
Tavsiyelerle ya da yerleştirme sonucuna göre gidilen bölümü ileri ki yıllarda değiştirmek ise Türkiye’de ki üniversitelerde imkansız. Yurt dışı üniversitelerine girişte YGS, LYS ve ALES gibi sınav puanları istenmiyor. Herhangi bir sınavla merkezi yerleştirme yapılmıyor. Hangi üniversitede hangi bölümü okuyacağınıza , yüksek lisans ya da doktora yapacağınıza siz karar veriyorsunuz. Yurt dışı üniversiteleri , daha çok sizin bu eğitime başvurmadan önce neler yaptığınızla ilgileniyor. Lise ya da lisans mezuniyet ortalamanıza katıldığınız projelere bakıyor. Ayrıca Sat, Gre, Gmat, Mcat ve TOEFL gibi yabancı dil, genel yetenek ve bilginizi ölçen sınavlardan seçtiğiniz alan ile ilgili sınava girerek geçerli düzeyde puan almanızı bekliyor. Gerekli evraklarınızı topladıktan sonra geriye sadece başvurunuzu yapmak kalıyor.
Yabancı dili yerinde öğrenme şansı
Yabancı dil artık olmazsa olmazlarımızın başında geliyor. Öyle ki iş hayatında karşılaştığınız insanlar sizi direk “İngilizce biliyordur” diye kabul ederek İngilizce bir metni okumanız için yollayabiliyor ya da yabancı bir konukla aniden tanıştırabiliyor. Bu durumda da yabancı dili öğrenmekten başka çare kalmıyor.
Bir dili tam olarak “Öğrendim” diyebilmeniz için rüyalarınızı bile o dilde öğrenmeniz gerekir denir. Yabancı bir dilde bu aşamaya kadar gelmek ancak o dilin kendi topraklarında yaşayarak, pratik yaparak öğrenmeyi gerektiriyor. Kendi ülkenizde gideceğiniz kursların eğitim kalitesi ne olursa olsun sınırlı saatler dışında kullanılmayan dil unutulmaya mahkum oluyor. Yurt dışı eğitimin en büyük avantajı, öğrenmek istediğiniz yabancı dili topraklarında öğrenme imkanı sağlaması. Okul dışında şehirde gezerken, kafede otururken, marketten alışveriş yaparken, toplu taşıma kullanırken… Her zaman her yerde dil pratiği yapıyor olursunuz.
İş rekabetinde önde olma fırsatı
İşe alım kararlarını veren İnsan Kaynakları yöneticileri ya da şirket sahiplerinin gözünde yurt dışı deneyimi kazanmış adaylar diğer adaylara göre her zaman bir kaç adım önde olur. Yurt dışı deneyimi olan kişiler, sadece işe alma sürecinde değil sonrasında da görev dağılımı yapılırken, görevde yükselme kararları verilirken tercih edilen kişilerdir.
İleride çalışacağınız şirket, global bir şirketin Türkiye ofisi ise istediğinizde diğer merkezlere geçmeniz de yine daha önce yaşayacağınız bu tecrübe ile mümkün olur. Şirket içi eleman değişimlerinde şirketinizin faaliyet gösterdiği farklı bir ülkede yaşama imkanı da bulursunuz. Örneğin, 30 ülkede faaliyet gösteren bir kozmetik şirketinin Türkiye ofisinde çalışıyorsunuz. Ancak Fransa’yı çok merak ediyorsunuz ve bir süre orada yaşamanın hayallerini kuruyorsunuz. Şirketinize bu isteğinizi bildirdiğiniz takdirde belirli bir süre Fransa’daki ofiste çalışma imkanına sahip oluyorsunuz. Global şirketlerin İnsan Kaynakları’nda bu değişim ile ilgili uygulama esasları yazılı olarak yer alıyor. Hatta istediğiniz ülkede bulunduğunuz süre içerisinde konaklama masraflarını da karşılayan şirketler olabiliyor. Böylece sınırları olmayan bir iş yaşamına sahip olabilirsiniz.
Uluslararası diploma denkliği imkanı
Yurt dışında tercih edeceğiniz birçok üniversitenin uluslararası denkliği bulunuyor. Eğitiminiz sonunda alacağınız diploma eğer bir Avrupa birliği ülkesinden alındıysa diğer Avrupa birliği ülkesinden alındıysa diğer Avrupa birliği ülkelerinde, Avustralya, Kanada, Türkiye ve ABD’de de geçerli olabiliyor. (Üniversite tercihi yapılırken Yükseköğretim kurumunun yayınladığı denklik verilen üniversiteler listesine bakmakta her zaman fayda var.) Böylece eğitiminizi tamamladıktan sonra farklı bir ülkede çalışabilmenizin önü de açılmış oluyor. Hatta bazı ülkeler üniversite eğitiminiz bittikten sonra kendi ülkelerinde 1 yıl çalışma hakkı da tanıyor. Gerisi sadece sizin kararınıza kalıyor.
Zevkinize, becerilerinize göre bölüm tercihi
Yurt dışındaki üniversitelerin genellikle ilk yıllarında bir bölüme yerleşme zorunluluğu yok. İlk yıl yalnızca dil eğitimine yoğunlaşıp istediğiniz dersleri alabiliyorsunuz. Bütün hayatınızı etkileyecek “Bölüm seçimi” kararınızı dersleri gördükten, uyguladıktan sonra alıyorsunuz. Sanata ilginizin olup olmadığını, avukatlık yapıp yapamayacağınızı üniversitede okurken anlayabiliyorsunuz. Belki de hiç bilmediğiniz bir yönünüzü üniversitede fark edecek ve geliştireceksiniz. Üstelik vakit kaybetmeden ve yabancı dilinizi geliştirirken! Tercihinizi yaptıktan sonra bile ilgi duyduğumuz alanlardan ders almaya devam edebilir, aynı anda iki bölüm birden de okuyabilirsiniz.
Köklü üniversitelerde eğitim
Tercihinizi yurt dışından yana kullanmanız ile “Dünyanın en iyi Üniversiteleri” listelerinde başı çeken, köklü üniversitelerde eğitim fırsatı yakalarsınız. Köklü üniversitelerden kastımız gerçekten yüzyıllardır eğitim veren üniversiteler… Dünyanın ilk üniversitelerinden biri olan ve 1088 yılında kurulan University of BOLOGNA (İtalya), 1096 yılından bugüne kadar eğitim veren ve öğrencilerin rüyası haline gelen University of OXFORD (İngiltere), 1175 yılında kurulan University of MODENA (İtalya), 1257 yılında kurulan University Paris SARBONE (Fransa) gibi… Çok uzun yıllar faaliyet gösteren bir üniversitede eğitim almak, derslerin kalitesinden sosyal aktivite çeşitlerine kadar farkını hemen size hissettirecektir. Okuduğunuz okulun bir ruhu , kişiliği olacak ve o kişiliğin yıllarca çabalayıp kazandığı marka değeri sizin CV’nize de yansıyacaktır.
Bilimsel araştırmaya yönelik eğitim
Yurt dışı üniversitelerinin en büyük avantajlarından biri de, bilimsel araştırmalara yönelik teşvik edici derslerin zorunlu olması ve araştırmalarınız için fon sağlanması. Bu sırada teknolojik açıdan araştırmalarınızı kolaylaştıracak yeniliklere üniversite içerisinde erişebilme imkanı…
Yapacağınız araştırmalar ile edeceğiniz deneyim, akademik kariyer yolunun kapılarını da erkenden önünüze açabilir. İsimlerini ancak bilimsel makalelerde görebildiğiniz bilim insanlarıyla birlikte çalışma fırsatı yakalarsınız. Konferanslar, paneller, söyleyişlere katılıp bunları da CV’nize ekleyebilirsiniz.
Daha düşük maliyetli eğitim
Türkiye’de vakıf üniversitelerinden birinde lisans eğitimi almak için 17 ile 43 bin TL arasında ücreti gözden gerekiyor. Bu yalnızca okulun harcı için ödenen ücret. Ayrıca konaklama, ulaşım, yiyecek ve eğitim sırasında kullanılacak materyal masraflarını da eklemek gerekiyor. Yurt dışına baktığımızda ise, Amerika’da eğitim masrafının ortalama 9 ile 18 bin dolar arasında değiştiğini, İngiltere’de 17 bin , Kanada’da 10 bin ve Avustralya’da 8 bin 500 dolarlık ücretleri örnek olarak verebiliriz. Kanada ve Avustralya paralarının kurlarının düşük olması maliyetin de düşmesini sağlıyor. Almanya’da ise eğitim devlet tarafından destekleniyor ve birçok üniversitede ücretsiz veriliyor. Ücretli olanların fiyatları ise 100 avro ile 500 avro arasında değişiyor. Uçak biletleri yolculuk tarihi yaklaşmadan alınırsa ucuza bilet bulunabiliyor. Konaklamada da, Türkiye’de olduğu gibi üniversite yurtları, apartlar, paylaşımlı oda ve daireler olduğu gibi aile yanlarında kalmak da mümkün. Aile yanında kalmanın hem şehri bilen birilerinde yanında olmanın verdiği güven duygusunu hem de gün boyu dil pratiği yapma imkanı sağladığını unutmamak gerek!
Türkiye’de olmayan aktivitelere katılma fırsatı
Bir çok ünlü sanatçı ve grup Avrupa ve Amerika turneleri düzenlerken, Türkiye listelerinde alt sıralarda kalabiliyor. Sevdiğim sanatçıları sadece internetten veya televizyondan izlesem yeter. demiyorsanız, yurt dışında çıktığınız anda ajandanızı doldurmaya başlayabilirsiniz.