
Yalan Makinesi Nasıl Çalışır?
Yalan Makineleri, vücudun fizyolojik tepkilerini ölçen “poligraf makinesi” adında bir alet kullanır. Bunun altında yatan kuram, insanların yalan söylerken yalan söyledikleri için endişeli olacağıdır. Biri yalan söylediğinde vücudunda çeşitli değişiklikler olacağı tahmin edilir. Örneğin, yalan söylediğimizde daha çok terleriz, nefes alma hızımız ile kalp atış hızımız ve tansiyonumuz değişir.
Ortalama bir insanın vücudunda 2,6 milyon ter bezi vardır ve ellerde bu ter bezlerinden binlerce bulunur. Poligraf makinesi, temelde parmak uçlarımızdaki terin ölçümü olan, galvanik deri dayanıklılığını ölçer. Kişinin iki parmağının ucuna plakalar bağlanır. Bu plakaların amacı derinin elektrik iletme yetkisini ölçmektir. Deri terlediğinde, elektriği kuru olduğu zamandan çok daha fazla iletir.
Orta Çağda yargıçlar çok daha basit bir yalan makinesi üretmişti. Yetkililer şüphelinin ağzına un koyardı. Şüphelinin suçsuz olduğu durumda ağzındaki unu yutabilecek kadar salya üreteceğine inanılırdı. Eğer ağızları çok kuruysa ve onu yutamazlarsa suçlu oldukları düşünülürdü.