Yağların rafinerizasyonu 4 ayrı yöntemle yapılır. Bunlar;
Çöktürme; Yağların içinde çözünmüş olarak bulunan vakslar, reçineler ve gliseritler çöktürülerek ayrılır.
a)Su kullanılarak; Yağa su ilave edilir ve 75-80C’ye kadar ısıtılır. Safsızlıklar suda şişerek ayrılır. (Absorbe ederek)
b)H2SO4 ile çöktürme; En çok kullanılan yöntemdir. Çöktürme işleminden sonra yağ su ile birkaç kez yıkanır.
c)NaCI çözeltisi ile çöktürme yapılabilir.
d)Kiselguhr , gözenekli SiO2, aktif kömür gibi absorban maddeler kullanılabilir.
Asit Giderme; Çöktürme aşamasında H2SO4 kullanılmışsa ya da yağ içinde serbest yağ asitleri bulunuyorsa bu yöntemler uygulanarak asitlik giderilir.
a) Çöktürme aşamasında H2SO4 kullanılmışsa; %4-30 NaOH çözeltisi kullanıldığında, sodyum sülfat oluşur. Sodyum sülfatı uzaklaştırmak için yağ, su gönderilerek çözülür. Su ile yağ birbirinden ayrılır. Yağ serbest yağ asitleri içeriyorsa NaOH çözeltisi kullanıldığında sabun oluşur. Oluşan sabun alınarak sabun üretiminde kullanılır.
b) Serbest yağ asidi miktarı fazla ise gliserin ile tekrar esterleşme yapılarak yağa dönüştürülür.
c) Yüksek vakumda su buharı destilasyonu yapılarak yağ asitleri buharlaştırılır. (2-3 tor basınçta)
Ağartma; %2-3 ağartıcı toprak (sulu alüminyum silikat fosfat) kullanılarak renk verici maddeler absorblanır. Teknik olarak kullanılacak bir yağ ise ağartıcı toprak yerine K2CR2O7, KMnO4 gibi yükseltgeyici maddeler kullanılabilir.
Koku Giderme; Yağa koku veren maddeler 160-170C’de yüksek vakum altında su buharı destilasyonu ile uzaklaştırılır. Yağ filtrepresleme süzülerek ayrılır.
Bu konu hakkında bir düşünceniz varsa veya ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız yorum bölümünden iletişime geçebilirsiniz.