
Vücut Olmadan Kafa Yaşayabilir Mi?
1988 yılında ABD, kafa vücuttan ameliyatla ayrıldıktan sonra bu kafayı hayatta tutacak bir aygıta patent vermiştir. Aygıt hiç kullanılmadığından ne kadar etkin olduğu bilinmemektedir. Ancak birçok insan, aygıtın yaratıcısıyla, bu ameliyatın ne zaman mümkün olacağına ve maliyetine dair görüşme yapmıştır.
Bu insanlardan bir kısmı ölüm döşeğinde ve felçlidir ve birçoğu, eğer ameliyattan sonra zihinleri açık olacaksa ve düşünebilecek, görebilecek, okuyabilecek, hatırlayabilecek, konuşabilecek ve dinleyebileceklerse ameliyat olmak istediklerini belirtmiştir. Önerilen işleme göre, vücuttan ayrılan kafa birçok plastik tüpten oluşan bir aygıta bağlanacaktır. Bu tüpler, kafanın ve boynun altına bağlanarak kan dolaşımını sağlayarak kafayı hayatta tutacaktır.
1970’te, Dr.Robert White adındaki Amerikalı bir beyin cerrahı, iki maymun kullanarak dünyanın ilk kafa naklini gerçekleştirmiştir. Maymunların kafalarını gövdelerinden ayırıp, birinin kafasını diğerinin vücuduna yerleştirmeyi başarmıştır. “Melez” maymun kendine gelmiş, gözlerini açmış ve parmağını ağzına sokan bir cerrahı ısırmaya çalışmıştır. Yemek yemiş, gözleriyle odadaki insanları takip etmiştir. Ancak maymunun boynundan aşağısı felçlidir çünkü omuriliği zedelenmiştir ve vücudun hareketini sağlayacak birçok siniri birleştirmek cerrahlar için imkansızdır. Maymun, nakilden sonraki 7 gün boyunca hayatta kalmıştır.
White, bu ameliyattan, felce eşlik eden uzun vadeli hastalıklardan ölebilecek yarı felçli insanların yararlanabileceğini iddia etmiştir. Ona göre eğer bu kişiler vücutları sağlıklı ama beyin ölümü yaşamış insanların vücutlarını alacak olurlarsa yarı felçli kalacak olsalar bile, hayatta yeni bir şansa sahip olurlardı.