
Vücut Neden Kötü Kokar?
İnsan Vücudu, sıcaklığını 37°C’de tutmalıdır ve vücudu soğutmanın yollarından biri terlemektir. Sıcak koşullar altında ter üretimi artar ve deriden suyun buharlaşmasıyla vücut sıcaklık kaybeder. Ter, bir su, tuz ve atıklar karışımıdır ve terimizin çoğu, vücudumuzun her yerinde bulunan ekrin bezleri tarafından üretilir.
Ayrıca koltuk altlarımızda ve genital bölgelerimizde başka bir tür daha ter bezimiz vardır. Apokrin bezleri adındaki bu bezler, protein içeren sütsü bir sıvı ile sebum adı verilen ve derinin doğal nemlendiricisi olan yağlı bir madde salgılar. Sütsü ter, kollarımızın altında ve kasıklarımızın çevresindeki terde bulunan pek çok minik bakteri için ideal besindir. Bakterilerin bu terle beslenmesi, “vücut kokusu” adını verdiğimiz kokulu kimyasalları ortaya çıkarır. Bakterilerin terin içeriğini tüketmesine ne kadar uzun süre izin verilirse (başka şekilde söyleyecek olursak ne kadar uzun süre duş almazsak) koku da o kadar keskin olacaktır.
Deodorantlar ve antiperspirantlar vücudun terle başka çıkmasına farklı şekillerde yardımcı olurlar. Deodorantlar, terin serbest bırakılmasına izin verir ancak kokuya sebep olan bakterileri öldüren antiseptik maddelerle beraber parfüm içerirler. Diğer yandan antiperspirantlar, gözenekleri tıkayarak terin serbest bırakılmasını hepten engellerler.