Sedef Hastalığı beyaz kalın pullarla kaplı kırmızı plaklarla belirgin deri hastalığı tanımı yapılabilir.
Sedef hastalığı nüfusun %2 ile %3’nde görülür. Tehlikesiz ama süreğenliği ve nüksetmesiyle can sıkıcı bir deri hastalığıdır. Nedeni tam olarak belli değildir. Bazen ailevi bir etmen bazen ruhsal bir etmen rol oynar.
Sedef hastalığı kırmızı plakların büyüklüğüne göre çeşitli görünümler alır: damla biçiminde sedef hastalığı, para biçiminde sedef hastalığı. Sedef hastalığı çoğu zaman eğri büğrü kenarlı geniş plaklardan oluşur. Buna yaygın sedef hastalığı denir. Sedef hastalığı bütün vücuda yayılabilir, ama genelde dirseklerde, diz kapaklarında ve kuyruk sokumu bölgesinde daha çok görülür. Bir sıyrık ya da bir batma noktasında belirebilir.
Eklem kıvrımlarında görülen sedef hastalığı suludur ve intertrigo görünümündedir; el ayası ve tabandaki sedef hastalığı çoğunlukla irinci kabarcıklar halindedir. Saçlı deride ve tırnaklarda da sedef hastalığına rastlanır. Teşhis, pulların sistematik olarak kaşınmasıyla ve bunun arkasından gelen kanama noktalarının belirmesiyle doğrulanır.
Sedef hastalığının evrimini önceden bilmenin olanağı yoktur. Hastalık birbirini kovalayan nöbetler halinde nüksedebildiği gibi kısa ya da uzun iyileşme sürelerinden sonra da nüksedebilir. Çok kez zamansız bir tedavinin arkasından ortaya çıkan eritrodermiden başka en önemli karışımı iltihaplı tipteki sedef hastalığı romatizmasıdır.
Sedef hastalığının tedavisi
Sedef hastalığının tedavisi sadece belirtileri yok etmeye yöneliktir. Çoğu zaman ani döküntüleri iyileştirmeyi başarır, ama nüksleri önleyemez. Alınan ilaçlar genellikle hastalığın ilk ortaya çıkışında etkili sonuç verir. Verilen ilaç içerisinde etene özütleri, sistin , A vitamini ve özellikle bunun asit türevi olan etretinat kullanılır.
Dıştan tedavi, salisatlı vazelinle, gliserin ve nişasta eklenmiş banyolarca önce lezyonları (oluşan pulları kazıyarak çıkartmak) yok etmeyi amaçlar. Güçlü indirgenler; ardıç katranı , çeşitli katranlar , eozin kullanılır. Bazı kaplıcalar; örneğin Kangal balıklı ve yılanlı kaplıcaları vb.) sedef hastalığını iyileştirmede etkilidir. En tehlikesiz ve en iyi tedavinin deniz ve güneş banyoları olduğu söylenebilir.