İnsanoğlu var oluşundan beri kendini savunma ihtiyacı hisseder. Kendini savunma ihtiyacı, zamanla savunma tekniklerine yerini bırakmış. Bu tekniklerin bir kısmı uluslararası düzeyde ele alınmış ve federasyonlar kurularak birer spor haline dönüştürülmüş. Hem spor amaçlı hem de kendinizi savunmanız için gereken en eski, en moda savunma sporları sizlerle.
Dövüş sanatları veya savunma sporu‘nun temel amacı; güçsüz bir kişinin kendinden daha güçlü birini belirli teknikler ile savunaral alt etmesi. Savunma sporları Uzakdoğu’nun etkisi altında kaldığı için sahip olduğu felsefe ile insanın iç dünyasına yolculuk yapmasına olanak sağlar. Mantık çerçevesinde düşünüp teknik geliştirmeyi ilke edinen savunma sporları, duyguları ve öfkeyi daha iyi kontrol etmeye yardımcı olur.
Savunma sporlarına gelin bir de yakından bakalım.
Ninjutsu
Japonca’da gizemli sanat anlamına gelen Ninjutsu, dövüş sporu değil, hayat öğretisi olarak bilinir ve müsabakaları bulunmaz. Feodal Japonya zamanında Ninjalar tarafından öğretilen bu spor ruhsal arınma ve mutlu bir kişiliği deneyimlemeye olanak sağlar. Yakın dövüş ve kılıç kullanma en önemli tekniklerinden olan Ninjutsu, kişiye zarar vermek isteyen silahlı insanlara karşı çok etkili bir savunma sanatı olarak uygulanır.
Muay Thai
Tayland’da ortaya çıkan ve özgün adı Muay Thai olan dövüş sporuna Tayland Boksu da denir. Başta Tayland olmak üzere Myanmar, Kamboçya, Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı sert bir dövüş sanatı olan Muay Thai’de; eller, dirsekler, temel saldırı tekniklerinde kullanılır. Muay Thai’de diğer savunma sanatlarından daha yavaşlık vermekle birlikte daha büyük bir güç kazandırır.
Aikido
Yaşam gücüyle bütünleşme yolu anlamına gelen Aikido, belirli teorik ve pratik bilgileri içinde barındırır. Teorinin ve pratiğin iç içe geçtiği yere dojo denir. Aikido geleneksel Japon budosunun bir örneği olarak tanımlanır. Budo, kelime anlamıyla mızrağı durdurmak anlamına gelen içeriği savaşçının yolunu kapsar. Aikido yapan kişi savunmayı, saldırıya karşı bir tepki olarak değil, bir strateji olarak kullanır.
Bu teknik, stratejileri ve kullanımlarını öğretir. Çalışan kişiye kazandırdıklarının en başında farkındalık ve duruma uyum sağlayıp ona uygun olan reaksiyonu verme yetisini güçlendirir.
Jiu-Jitsu
Her savunma sporunda içerisinde bir miktar barındıran Jiu-Jitsu, rakibin alçak seviyeye getirilmesine yardımcı olmayı sağlar. Karşınızda size her türlü şiddet aracı doğrultmuş olan bir insan varsa köprücük kemiğine darbe indirerek etkisiz hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Çünkü karşı taraftan beklenmedik anda bir darbe aldığında, bu durum dengesini kaybedip düşmenize neden olur.
Judo
Jiu-Jitsu’dan doğmuş olan bir savunma sporu olarak nitelendirilir. Kullanılan tekniklerin kökeni de Jiu-Jitsu teknikleri ile benzerlikler gösterir. Japon Modern dövüş sporu olan Judo’nun “Ju” kelimesinin anlamı çeviklik olarak adlandırılır. Judo ile aynı anda hem hız hem de çeviklik ön planda bir arada bulunur.
Karate
Anlam olarak boş ve el kelime anlamlarının birleşiminden oluşan Karate; rakibin karşısında dostluğun, barışın ve erdemin sembolü olarak adlandırılır. Buna karşılık olarak el yumruk gibi sıkılmış ise bu da gücün ve çatışmanın sembolü olarak nitelendirilir.
Savunma sporlarında bulunan genel özelliği barındıran karatede, kişinin kendini zihinsel ve bedensel olarak eğitmesi ile insanın barışçıl ve disiplinli olmasını sağlar. En önemli faydası bireylerin her türlü durumda kendilerini silahsız bir şekilde savunma yetisi vermesi.
Shaolin Kung-Fu
Bilinen en eski savunma sporlarından olan Shaolin Kung-Fu, içerik olarak uzun zaman, uzun yol, güç, merhamet, silah, el becerisi, sevgi, erdem gibi derin anlamlar ifade eden gerçek bir savaş sanatı olarak bilinir.
Shaolin Kung-Fu teknikleri 550 ana hareketten oluşur. Oldukça kapsamlı olan bu tekniklerle binlerce farklı kombinasyon oluşturabilir. Yeryüzünde var olan savaş sanatlarının atası olup tümünün birleşik gücünü temsil eder.
Tekvando
İlk olarak kore’de çıkmış olan bu spor, çıplak el ve ayakla yapılır. İsim olarak korece olan Tae, Know ve Do kelimelerinin birleşmesi ile oluşur. İki ayrı sistem olan ayak ve yumruk sisteminin zamanla bir araya gelmesinden oluşmuş bir savunma sporu olan Tekvandoda, güçlü olmak kadar hızlı olmaktan oldukça önemli.
Bu nedenle rakibin hareketlerinden kaçmak değil daha hızlı hareket ederek savunma alıp rakibin hareketlerini boşa çıkarmaya yardımcı olur.
Tai Chi Chuan
Tai Chi kelime anlamı Çince’de sonsuz yüce, doruk ve dingin güç anlamına gelir. Tao felsefesinin uygulanmasından ortaya çıkar. Tao birliktir Tai Chi ise bu birliğe giderken hayatın içerisinde zıtlık olarak adlandırdığımız şeylerin birleştirilerek birbirini tamamlamasını sağlar. Bu spor savunma sanatı olduğu kadar aslında bir meditasyonda sayılır ve sağlığa olumlu etkisi olduğu bilinir.
Savunma Sporlarının Başlıca Yararları
1- Sizi sinirlendiren durumlarda daha soğukkanlı olmanızı sağlar. Derin bir nefes alıp, dengenizi korumalı ve sizi sinirlendiren insanları karmanın gücüne bırakmalısınız.
2- Bazı durumlarda ne yazık ki o kişiyi karmaya bırakmak çözüm olmayabilir. Kararınız ne olursa olsun, elinizdeki beceriyi kullanmayı ve size zarar vermek isteyen insanlardan kendinizi savunmayı bilmenizi öğretir.
3- Gündelik yaşamın, işin, trafiğin stresini sevdiğiniz ya da size zararı olmayan insanlardan çıkarmak yerine, kum torbanıza veya hocanızın, çalışma partnerinizin tuttuğu darbe yastıklarınızdan çıkararak stresi yenmenize yardımcı olur.
4- Savunma sporları egzersiz açısından en kaliteli branşlar arasında yer alır. Hem kardiyo dayanıklılık egzersizleriyle kilo vermeye yardımcı olur hem de yapılan antrenmanlar bel çevresi ve basenler öncelikli olmak üzere tüm vücudun sıkılaşmasını sağlar.
5- Sürpriz gelişen durumlara uyum sağlayabilme ve anında karar verebilme özelliklerini geliştirir, sorumluluk duygusunun oluşmasını sağlar.
6- Bedensel ve zihinsel yorgunluklara karşı direnci arttırır. İç salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
7- Kalp atış seviyesini, kalbin pompaladığı kan miktarını arttırır. Kalbi besleyen koroner damarların genişlemesini sağlar.