Sarı Humma hastalığına Ağır Arboviroz‘da denilmektedir.
Adını her olguda bulunup sarılığa neden olan karaciğer bozukluğundan almıştır. Sarıhumma , zaman zaman az yada çok önemli salgınların patlak verdiği Tropikal Afrika’da ve Güney Amerika’nın kuzeyinde hala görülmektedir.
Amaril virüsü insana çeşitli sivrisineklerle bulaşır. Hastalık 3 ile 6 günlük bir kuluçka devresinden sonra ağır bir hepatonefrit ile kendini belli eder; titremeler , baş ve bel ağrıları , kusmalar , 39 derece ateş. Hastalık iki evrede gerçekleşir: 1.kırmızı evre, ilk üç günü kapsar ve virüsün organizmaya yayılma süresine uyar; yaygın eritem , ateş , çeşitli ağrılar , sindirim bozuklukları , kanama eğilimi şeklinde kendini gösterir.
2. sarı evre, sarılıklarla beraber 4-5.günlerde başlar. Sarılık değişik yoğunluktadır. Sarılığa kanamalar, özellikle sindirim kanamaları eşlik eder. Bundan sonra ise böbrek yetmezliği belirtileri belirginleşecektir. İdrar miktarının azalması , idrarda büyük miktarda protein ve yavaş yavaş yükselen kan üresi şeklinde kendini gösterecektir.
Bazı olgularda iyileşme hiç bir iz bırakmadan kendi kendine gerçekleşebilir. Çoğu zaman 6-7. günlerde bir kanama şoku yada karaciğer kanama tablosu ile ölüm olabilir. Bu hastalıkta aşılanma çok önem taşır.