Romatizma Hastalığına romatoloji bölümü bakar. Romatoloji bölümüne gitmeden önce dahiliye bölümüne gitmeniz gerekebilir. Hastaneye gitmeden önce bilgi almanız sizler için daha iyi olur. Aşağıdan yazı hakkında detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.
Romatizma Belirtileri
Romatizma Nasıl Anlaşılır ve Romatizmal hastalıkların belirtileri nelerdir;
- Sindirim sistemi şikayetleri
- Böbrek işlevlerinde azalma
- Kalpte yaşanan çarpıntılar ve olumsuzluklar
- Özelliklerde eklemde bulunan rahatsızlıklar
- Ayaklarda tutmama, sabahları çok fazla ağrı
bulunmaktadır. Yukarıda bulunan belirtiler haricinde belirtiler illa ki bulunmaktadır. Eğer romatizma olduğunuzu düşünüyor ve yukarıdaki belirtilerin olmadığını düşünüyorsanız doktora başvurmanızda fayda var.
Romatizma Tedavisi
Romatizma hastalığı tedavisi uzun zamandır ilaçla tedavi edilmektedir ve ilaçla tedavi diğer tedavilerden daha çok başarı sağlamaktadır. Romatizma hastalığı genelde tamamen tedavi edilemez; durdurulur ve tekrar nüksetmesi engellenmeye çalışılır. Bazı romatizmal hastalıkların tedavisi ömür boyu sürmektedir. Romatizma hastalıkları; romatoloji, fizik tedavi, ortopedi ve eğer gerekirse diğer doktorların uzmanlığına girmektedir. Bu yüzden romatizma hastalıklarının uzun sürebileceğini unutmamalısınız.
Sürekli bir şekilde doktor takibinde olmanız gerektiğini unutmayınız.
Romatizma Ağrısına Ne iyi Gelir?
Yaşam kalitesini çok olumsuz bir şekilde etkileyen romatizma; Uzun süre boyunca tedavi edilmemişse vücutta ağrılar başlamış, vücutta hareket kaybı yaşanmaya başlamış olabilir. Ağrıya iyi gelen bitkiler, yiyecekler ve yapmanız gereken hareketleri sizlerle paylaşıyoruz.
Romatizma’ya İyi Gelen Şeyler Nelerdir?
Balık: Ton balığı ve somon balığında bulunan omega yağ asitleri bir çok rahatsızlığa iyi geldiği gibi romatizma ağrılarına da iyi gelmektedir. Eğer romatizma ile ilgili tedavi alıyorsanız çok fazla balık tüketmeden doktorunuza başvurmalısınız.
Yumurta: İçerisinde çok fazla sülfür barındırmasından dolayı kemiklerde ve eklemlerde ağrıların azalmasını sağlar.
Kiraz Sapı: Kiraz sapı bulmanız biraz zor olabilir eğer bulduysanız; 20-25 adet kiraz sapını 1 bardak suyun içerisine koyun ve 3-4 dakika boyunca kaynatın. Kaynattığınız kürün içerisine 1 çay kaşığı ısırgan otu eklenir ve 2-3 dakika daha kaynatın. Oluşturduğunuz karışımı 2 hafta için 2 hafta ara verin ve bu şekilde devam edin.
En iyi Beslenme ve Egzersiz Çeşitleri: Yukarıda verdiğimiz listenin üzerine başvurduğunuz doktor size daha farklı yiyecekler sunabilir, bu yiyecekleri tükettikten sonra verilen egzersizleri de yapmanız durumunda ağrılarınız azalacaktır.
Soğuk ve Sıcak Duş (Kompres): 10-15 dakika soğuk veya sıcak kompres şeklinde uygulamanız romatizma ağrılarına iyi gelmektedir.
Romatizma Nedir?
Romatizma 7’den 70’e herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Romatizmaya soğuk hava neden olmaz bu yanlış bir düşüncedir. Kilolu insanlarda ağrı daha fazla olur.
Romatizmal hastalıklar sürekli devam eden hastalıklardır.
Romatizma Çeşitleri
En çok bilinen romatizma çeşitleri 4 tanedir ve bunlar hakkında bilgiler aşağıda yer almaktadır. Romatizma çeşitleri ve bu romatizma belirtileri nelerdir sizlerle paylaşalım.
Osteoartrit (Romatizma)
En çok görülen romatizma türü osteoartrit’tir ve iki kemiğin arasındaki basıncı azaltan kıkırdakların hasar görmesi sonucu oluşmaktadır. Kıkırdağın azaldığı bölümde bozukluk ve iltihaplanma görülür.
Bu romatizma çeşidi yaşlılık sonucu ortaya çıkmaktadır fakat; fazla kilo, zorlu sporlar ve eklemlere fazla yüklenme sonucunda oluşabilir.
Osteoartrit Belirtileri
- Eklemlerde ağrı, şişlik ve hassasiyet
- Zayıf kaslar
- Eşyaları tutmada oluşan zorlanmalar
- Otururken ve uzanmaya çalışırken zorlanma
Romatoid Artrit (Eklem İltihabı)
Bu rahatsızlık genel itibariyle kadınlarda görülmektedir ve bağışıklık sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle oluşmaktadır. İleri safhalarında eklem iltihabı kalıcı hasara yol açar. Diğer bir adı sakatlayıcı romatizma‘dır.
Romatoid Artrit Belirtileri
- Her romatizmada görüldüğü gibi; ağrı, şişlik ve sertleşme görülür.
- Simetrik bir şekilde ortaya çıkan ağrı (Ör: İki karşılıklı eklemin ağrıması gibi)
- Halsizlik ve Yorgunluk
- Nodül şeklinde beliren şişlikler
Lupus (Romatizma)
Diğer bir adı deri tüberkülozu olan romatizma çeşidinin nedeni henüz bulunamamıştır. Bu hastalık kan testi ile belirlenmektedir.
Lupus Belirtileri
- Eklemlerde oluşan sertlik
- Saç Dökülmesi
- Göğüs’te ortaya çıkan aşırı ağrı
- Parmaklarda soğukta oluşan aşırı renk değişimi
- Anemi
Ankilozan Spondilit (Romatizma)
Genellikle omurgada yaşanan sertleşme ve sabit bir şekilde kalma şeklinde ortaya çıkar ve eklemlerde iltihaplanmaya yol açar. İltihaplı romatizma çeşitlerinden biridir.
Ankilozan Spondilit Belirtileri
Bu rahatsızlıkta genelde çok fazla ağrı oluşmaktadır. Eklemlerde, sırt altında, kemiklerde ve omurgada ağrılar oluşur.