Küçük yaşta başlayan baş ağrısı insanların normal hayatlarını kısıtlayacak duruma bile gelebilir. Baş ağrısı geçirdiğimiz veya geçireceğiniz herhangi bir rahatsızlıktan meydana gelebilir. Migren; ataklar halinde ortaya çıkar ve bu ataklar 5 saat ile 3 gün arasında sürebilir. Migren hastaları atak geçirdiği sırada sesten rahatsız olma gibi belirtiler gösterir. Bu hastalık bayanlarda erkeklere göre daha fazla görülür.
Kaç çeşit migren vardır?
En fazla görülen 2 migren tipi vardır. Bunlar;
1. Basit Migren; Migren hastalarının büyük bölümünün geçirdiği migren tipi budur. Bu migren tipine adi migren de denir. Bu migren tipinde kusma çok fazla görülmez.
2. Klasik Migren; Migrenli hastaların %10 ile %15’ini bu migren tipi oluşturur. İlk migren atağı 40 yaşından sonra görülür ve ataklar 2 ile 6 saat arasında devam eder.
Migren belirtileri nelerdir?
Migren hastalığı geçiren insanlar diğer insanlardan kendini soyutlar ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseder.
Migrenin uyarıcı olduğu belirtiler;
– Sürekli yorgunluk hali
– Aşırı ışıktan ve çok sesten rahatsız olma durumu gözlenir.
– Susuzluk ve çok fazla idrara çıkma isteği
– Çok fazla huzursuzluk ve üzüntü gibi belirtiler migrenin geleceğini belli eder.
Migreni tetikleyen yollar nelerdir?
Migreni tetikleyen tek bir olay veya durum yoktur. Üst üste gelen stres, vücuttaki hormonlarda oluşan değişiklik ve yorgunluk gibi olaylar migreni tetikler.
Migreni tetikleyen bazı durumlar ise şöyle;
– Yeterince yemek yiyememek
– Adet dönemi değişiklikleri, doğum kontrol hapları.
Migren nasıl tedavi edilir
Migren hastalığı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. İlaç tedavisi ile bir nebze geçirilse de tam olarak durdurulamaz. Fakat bilimsel yöntemler (nöral terapiler, hipnoz ve akupunktur)’in normal ilaç tedavisinden daha fazla etkisi vardır.
Bir uzmandan yardım almanızda her şeyden önce fayda vardır.