İlkbaharın ilk mahsullerinden olan erik faydaları bakımından herkes tarafından sevilerek tüketilen bir meyvedir. Erik; taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da değerlendirilebilir. Kurutma işlemi güneşte veya kurutma fırınlarında yapılabilir.
Sindirimi Kolaylaştırır
Kurutulmuş erikler çok miktarda lif içerir. Bu nedenle kabızlık önleme bakımından yararlıdır. Kronik kabızlığı olan hastaların, 8 haftalık bir sürede, her gün bir porsiyon kurutulmuş erik yiyerek rahatlama yaşadıkları görülmüştür.
Vitamin Ve Mineral Madde İçeriği
Kurutulmuş erikler K vitamini deposudur. Günlük K vitamini ihtiyacı bir porsiyon erik yiyerek karşılanabilir. Bu da kan pıhtılaşmasının normal olması için önemlidir. Araştırmacılar, yaşlı insanlardaki K vitamini eksikliğinin, osteoporoz ve ateroskleroz gibi tıbbi durumlara yol açtığını belirtmişler ve bundan kurtulmak için kuru erik yemeyi önermişlerdir.
Bir porsiyon kuru erik, vücudunuzun günlük potasyum ihtiyacının yüzde 36’sını içerir. Potasyum, kalbin düzgün çalışmasını ve sinir uyarılarının iletilmesini sağlar. Ayrıca kemik sağlığını da olumlu yönde etkileyebilir.
Bir porsiyon kuru erik, günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 27’sini karşılar. A vitamini göz sağlığı için gereklidir. Gece iyi görmeyi teşvik eder ve korneayı korur. 2011 yılında yayınlanan “Vitaminler ve Hormonlar” araştırmasına göre, A vitamini potansiyel olarak tehlikeli hücrelerin ölümünü tetikler.
Kuru Erik Ne Kadar Tüketilmelidir
Bu kadar yararları olan kurutulmuş erik dengeli olarak tüketilmelidir. Genel olarak meyveler her ne kadar besleyici olsa da, fazla yenmesi çok fazla kalori ve kilo almaya neden olabilir. 6 adet çekirdekli kurutulmuş erikten oluşan bir porsiyon, yaklaşık 150 kalori sağlar.
Atıştırmaların bu düzeyi geçmemesi doğru yöntemdir. Kurutulan erikler, taze eriklere göre porsiyon başına daha fazla miktarda kalori ve doğal şeker içerir, bu nedenle özellikle şeker hastalığı olanlar veya fazla kilolu olanlar için eriği taze olarak tüketmek daha iyi bir seçenek olabilir. Kurutulan eriklerin fındık ve az yağlı süt gibi düşük glisemik gıdalarla beraber tüketilmesi, kan şekerinizi ve iştahınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.