Kayyum kelime anlamı olarak belirli bir malın yönetilmesi veya belirli bir işin yapılması için görev verilen kişi olarak söyleyebiliriz. Genel olarak usulsüzlüğün olduğu tespit edilen özel kurumlar veya şirketlere devlet tarafından el konulduktan sonra görevlendirdiği yöneticidir.
Kayyum Nasıl Atanır?
Usulsüzlük yaptığı ortaya çıkan özel kurumlar ve şirketlerde mahkeme usulü ile devlet tarafından kayyum ataması yapılır. Atanan bu kişiler makamlarının kendilerine vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde yetki ve görevlere sahiptir.
Kayyuma Atanan Kişinin Görev Ve Yetkileri Nelerdir?
Kayyum ataması yapıldıktan sonra görev ve yetkileri mahkeme tarafınca belirlenmektedir. Mahkemenin kayyuma verdiği bu görev ve yetkiler geçici olarak verilir. Genel olarak kayyuma verilen yetkiler bu kuruma atanmasına sebep olan durumlarla sınırlı kalır. Kayyumun görevi, yetkisi ve kalacağı süre eğer belirli bir için atanmışsa bu işe göre belirlenir. Kayyuma verilen görev atandığı şirketin suç unsuru mahkemece sabit olana dek veya söz konusu şirket veya kurumun, kayyum atanmasına sebep olan suçlamalardan aklanana kadar atandığı şirket veya kurumu yönetmektir.
Kayyum olarak atanan kişi bu kapsamda her türlü karar ve kararlar alarak uygulamaya geçirmek, o kurumdaki yeni yöntemi belirlemek kayyum atanmasına sebep olan uygulamaları sonlandırmak ile görevlidir.
Kayyum atama çeşitleri
Üç çeşit kayyum ataması vardır. Bunlar:
İlk kayyum atama şekli olarak ergin kişilerin isteği üzerine yapılan kayyum atamasını söyleyebiliriz. Bu tür kayyum atamalarına istek üzerine kayyımlık denilir.
İkinci olarak yapılan kayyum atama şekli ise vesayet makamı bir takım sebeplerden dolayı veya kanunda belirtilen durumlarda bir ilgilinin isteği doğrultusunda kayyum ataması yapılabilir. Bu tür bir kayyum atamasına da temsil kayyımlığı adı verilir.
Son kayyum şekli ise vesayet makamı yönetimi kimseye ait olmayan bir yer için gerekli önlemleri alır ve yönetim kayyumu atar. Buna da Yönetim Kayyımlığı adı verilir.