Stephan Hawking , Isaac Newton, Michael Friday , Joseph John Thomson gibi dünyaca ünlü birçok bilim adamını yetiştiren İngiltere Üniversitelerine giriş, neyi nasıl yapacağınızı bilirseniz inanın çok zor değil.
Eğitim sistemi Türkiye’den çok farklı
İngiltere; Galler, İskoçya ve İrlanda ile birlikte Birleşik Krallığı oluşturan dört devletten biri. 60 milyondan fazla olan Birleşik krallık nüfusunun %85’i (yaklaşık 50 milyon kişi) İngiltere’de yaşıyor. 50’ye yakın Üniversite bulunan İngiltere’de 700’ü aşkın teknik ve ticari kolej, sanat ve öğretmen okulları bulunuyor. İngiltere’de üniversite eğitimi, Türkiye’den oldukça farklı bir sisteme sahip. Eğitim, lisans (undergraduate) ve yüksek lisans (postgraduate) şeklinde ayrılıyor. İskoçya hariç Birleşik krallığı oluşturan diğer ülkelerde lisans eğitimi 3 yıl sürüyor. Özel alan lisans derecesi için öğrenciler, okudukları konu üzerinde uzmanlaşma hızlarını artırmak amacıyla ana müfredata ek olarak bir veya iki ders fazladan alabiliyorlar.
Üç yıllık lisans eğitiminin ardından yüksek lisans eğitimi bir yıl sürüyor. Böylece lisans+yüksek lisans eğitimi dört yılda tamamlanabiliyor. İngiltere’de bulunan üniversiteler Türkiye’de YÖK tarafından da tanınıyor ve denklik veriliyor. Denklik verilen üniversitelerin son halini kontrol etmek için YÖK’ün her yayınladığı denklik verilen denklik listesine bakabilirsiniz. İngiltere’de akademik yıl Eylül-Ekim aylarında başlıyor. Lisans programlarına başvurular UCAS (Üniversiteler ve Kolejlere Seçme ve yerleştirme kurumu) aracılığı ile, genellikle Eylül-Ocak ayları arasında yapılıyor. Sanat ve tasarım öğrencileri için farklı bir prosedür izleniyor. Tam bilgi için başvurulacak üniversitenin başvuru koşullarının ve başvuru tarihlerinin incelenmesi gerekiyor.
Nasıl başvuruluyor
İngiltere’de lisans için YGS ve LYS sınavları, yüksek lisans için ALES, GRE ve GMAT gibi sınavlara girme şartı bulunmuyor. Her üniversitenin kendi belirlediği kabul şartları oluyor. Bu şartlara göre hazırlanan dosyalarda genellikle kişinin niyet mektubu, not ortalamaları ve İngilizce seviyesini gösterir belgelerin olması bekleniyor. Not ortalaması düşük öğrencilerin kabulünde özellikle yeni üniversiteler oldukça esnek davranabiliyor.
Türkiye’de lise bitirmiş bir öğrencinin eğitiminin yetersiz olduğunu düşünen İngiltere Üniversiteleri, öğrencilerin Foundation (Üniversiteye hazırlık) kurslarına katılmalarını şart koşuyor. Türkiye’den diploma alan bir öğrenci, İngiltere’de üniversiteye devam edebilmek için genellikle 1-2 akademik yıl devam edebilen “A-Level” diploma veya “International Foundation Year” gibi muadili bir eğitimi almak zorundalar. Çoğu üniversite ve özel eğitim kurumları tarafından verilen bu eğitimde 1 yol boyunca fen bilgisi, matematik, sosyal bilimler gibi eksik duyulan alanlarda öğrenciye dersler veriliyor. Öğrenciler okumak istedikleri bölüme bu eğitimlerle hazırlanıyorlar. Foundation eğitimini tamamlayan öğrenciler, üniversitelere kabul ediliyorlar.
24 saat yaşayan ülke
İngiltere’de Amerika gibi her milletten insanın yaşadığı, eğitim aldığı ülkelerden biri olmasıyla çok kültürlü bir ortama sahip. Dünya üzerinde neredeyse her konuda etkin olan bu ülkede yaşamak, her konuda bilgi sahibi olmak için büyük avantaj sağlıyor.
İngiltere, futbolun merkezi olarak biliniyor. Ünlü Premier ligi’ndeki Chelsea, Manchester United, Arsenal, Newcastle United ve Liverpool’un karşılaşmaları futbolseverler tarafından takip ediliyor.
İngiltere’de konaklama
İngiltere’nin havası kışın genelde kapalı ve soğuktur. Buraya giden Türk öğrenciler, kışın güneşli hava beklentisine çok girmemeliler. Yaz aylarında ise , İngiltere sıcak ve festivaller, etkinlikler, konser organizasyonları ile yedi gün yirmi dört saat yaşamın devam ettiği nadir yerlerden biridir. Yemek kültürü konusunda Türkiye’ye oranla çeşitliliğin pek olmadığı İngiltere yemek kültüründe, farklı mutfakların yemeklerini rahatça bulabilirsiniz. Türk mutfağı yemekleri sunan lokantalar da var. Konaklama konusunda ise, her bütçeye uygun konaklamanın olduğunu rahatça söyleyebiliriz.
Öğrencilerin ve gezginlerin sıklıkla tercih ettiği hostel’lerden dünyaca ünlü otel zincirlerine kadar her türlü konaklama çeşidi bulunuyor. Akşamları da İngilizce pratik yapma konusunda hevesliyseniz bir ingiliz ailenin yanında kalabilirsiniz. İngiltere’de müzelere girmek ücretsiz olduğundan dünyaca ünlü müzeleri boş günlerinizde gezebilirsiniz.
Ücretsiz sağlık sigortası
İngiltere’ye ister kısa süreli dil eğitimine isterseniz uzun dönem üniversite eğitimine gidin, ücretsiz sağlık sigortası avantajına sahip olursunuz. 1988 yılında çıkan bir yasa ile İngiltere’de en az 6 ay ve üstü süre kalıp eğitim alan öğrenciler, devletin NHS-Ulusal Sağlık Sigortası sisteminden ücretsiz yararlanabiliyor.