
İdrar Neden Sarıdır?
Her böbrek bir milyondan fazla, idrar üreten filtre (nefron) içerir. Ve de kanı filtre etme yoluyla, vücudun ihtiyacı olmayan maddelerin idrar olarak atılmasını sağlarlar. İdrara sarı rengini veren, safra kesesi tarafından ince bağırsağa salgılanan “öd” adlı renkli bir maddedir. Ödün görevi yağları parçalamaktır.
İdrar, ne kadar su içerdiğine bağlı olarak neredeyse şeffaf’tan turuncuya kadar hemen renkte olabilir. Eğer çok su içtiysek ve çok da terlemediysek idrar neredeyse şeffaf bir hal alır. Ancak çok az su kaybettiysek idrar daha koyu renkli ve kokulu, yoğun halde olacaktır.
İdrar, (kişi enfekte değilse) idrar kesesini terk ettiğinde sterildir ancak havaya temas eder etmez boşaltım sistemindeki ve derideki bakterilerce parçalanmaya başlar. Bakteriler idrardaki tuzların, özellikle de ürenin, kötü kokulu amonyak gibi birçok kimyasala dönüşmesine sebep olur. Vücuttaki su miktarı başka bir takım faktörler de idrarın rengiyle kokusundan sorumludur:
- Kırmızı-Kahverengi idrar, belirli bazı ilaçlar, böğürtlen, pancar ya da idrarda kan olması yüzünden görülebilir.
- Yeşil ve kokulu idrarsa kuşkonmaz tüketiminden kaynaklanabilir.
- Koyu turuncu, sarı yada kahverengi idrar sarılık geçiren kişilerde görülebilir. Zira kanlarında çok fazla öd olacağından idrar da daha fazla pigment içerir.
- Parlak sarı idrarsa B vitamini ilavesi alındığı için olabilir.
- Bazı hastalıklar ise idrarın kokusunda değişikliğe sebep olabilir. Örneğin E. Coli Bakterisi kötü bir kokuya sebep olabilirken, diyabet ya da açlık tatlı ve meyvemsi bir kokuya sebep olabilir.
İdrarınızda problem olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktora görünmenizde fayda var. Böbrek için hangi doktora gidilir yazımıza bakabilirsiniz.