Girişimcilik, hem risk alabilecek cesareti, hem bir miktar kapitali, hem de iyi bir iş fikrini gerektirir. Var olan bir iş üstüne kurulabileceği gibi, yepyeni bir fikirle de ortaya çıkan ve başarılı olan girişimcilik örnekleri var. Öte yandan başladığı gibi iflasa sürüklenen ya da beklenen kazancı sağlayamayan fikirler de bulunuyor. Bu yazımızda aklında bir iş fikri olup bunu hayata geçirmek isteyenler için anlaşılabilir bir yol haritası sunmak istiyoruz.
Öncelikle, aklınıza gelen fikri değerlendirin: Ne kadar maliyeti olduğu, işlerin ters gitmesi durumunda yedek planınızın olup olmadığı, kaç kişiye istihdam sağlayacağı, ilk birkaç ay giderlerin cepten karşılanıp karşılanamayacağı, rakiplerinizin durumu, rekabet edebilmek için nelere sahip olunduğu, hangi bölgede nasıl gerçekleştirileceği gibi soruları kendinize sorun. İşin finans ayağında aklınıza gelenleri kesinlikle not edin ve gözden geçirin. Finansal dayanakların neler olacağı ve her olasılığa karşı bir B planının olup olmadığını kontrol edin. Tüm bunları yaparken, aklınızda her daim olması gereken şey ise amacınız. Bu işteki amacınızın ne olduğunu bilmeli ve bunu duruma göre değiştirmemelisiniz; çünkü sizin bu işteki amacınız, diğer her şeyi değişken kılacaktır. Amacınızdaki bir değişiklik, o ana dek ele aldığınız her şeyin değişmesine neden olabilir. Bunun için amacınızdan da ödün vermemeye özen göstermelisiniz.
Girişimci için en önemli konulardan biri de finansal sorunları ve bununla ilgili soruları olacaktır. İşi kurma maliyeti en bariz olan gider kalemi olsa da, tanıtım, vergi, donanım, eğitim gibi zaruri giderler de olacaktır. Hemen her iş, ilk birkaç ay emekleme aşamasında olduğu için, giderin gelirle aynı seviyede veya gelirden daha yüksek olması da beklenmelidir. Bu noktada finansal güvencenizi sağlama almakla sorumlusunuz. Çalışanlarınıza, iki ay sonra maaş alabileceklerini söylediğinizde, çalışanlarınızın iş verimi düşebilir ve daha kötüsü, işten ayrılabilir. Onların sigortaları, gerekli durumlarda öğle yemeği, yol masrafı gibi şeyleri dikkate almalısınız. Tüm bunları ele alırken, masrafları düşürmenin yollarını da aramalı ve potansiyel tasarruf yollarını araştırmalısınız.
Finansal kaynak arayışınızda KOSGEB ve ayrıca bankaların iş kurma kredilerini araştırabileceğiniz gibi, yakınlarınızın da kapısını çalabilir ya da bir iş ortağı edinerek giderleri belli oranlarda paylaşabilirsiniz. İyi bir ortak, gelire ortak olduğu gibi gidere de ortak olacaktır ve ilk iş kurulumunda önemli bir destektir.
Tüm bunları bir listeye alıp kontrol etmenizde yarar var. İsterseniz lokanta açın, isterseniz bir e-ticaret sitesi. Adım adım her şeyi yazmak, fikirleri somutlaştıracak ve gözden kaçabilecek ayrıntıları ortaya çıkartacaktır. Bir A4 kağıdının en üstüne koyu renklerle iş amacınızı ve işin tanımını yazıp altına sırasıyla ayrı ayrı giderleri ve ayrı ayrı gelirleri, en yakın rakiplerinizi ve benzeri ayrıntıları not edin. Bir yan başlık olarak tanıtım konusuna yer verip bu işi nasıl yapacağınızı, arkadaşlarınızdan sosyal medyaya dek neleri ne kadar kullanacağınızı, buna ne kadar bütçe ayırdığınızı yazın. Her şey bittikten sonra bekleyin ve ertesi gün bu plana tekrar bakın. Eğer içinize bir şey sinmiyorsa, üstünü karalamayın, direkt yırtıp çöpe atın ve sıfırdan hazırlayın; ta ki içinize sinene ve her koşulda bir çıkar yol bulduğunuza emin olana kadar.
Son olarak ise SWOT isimli analizi uygulamak kalıyor. Güçlü ve zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri ortaya çıkartın. Bu analiz, sizin planınızdan ziyade, diğer etkenleri anlamanıza yardımcı olacaktır. Örneğin e-ticaret sitesi açan birisinin en büyük tehdidi holdinglerin satış siteleri olabilirken, köy yumurtası üretim çiftliği kurmak isteyen birisinin en büyük fırsatı bu ürüne olan talep olacaktır.