Bir hayvanın , dış çevreye çok küçük miktarda salgıladığı, türdeşleri üzerinde özel davranış tepkilerine yol açan kimyasal maddeye feromon denir.
Feromonlar çoğunlukla ya salgı ürünlerinden ya da bozulmuş ürünlerden kaynaklanan karmaşık moleküllerin bileşimidir. Bazı feromonları bedenin belli yerlerinde bulunan özel bezler (miskkedisigillerin anal bezleri , Gerbilinae öbeği üyelerinin karın bezleri , damanların sırt bezleri , antilopların gözyaşı bezleri , vb.) salgılar. Bazı feromonlarsa dışarı atılan sıvılarda veya boşaltım maddelerinde bulunan bozulmuş metabolizma ürünleridir.
Türe ve davranış uygulamalarına bağlı olarak, feromonlar bir dayanağa tutturulur ya da çevreye yayılır. Hayvan, feromonu sıvaştırmak istediği yere bedeninin salgıyı çıkaran bölgesini sürterek feromonu bulaştırır. Bulaşan feromon oldukça uzun süre etkisini sürdürdüğünden , feromonu çıkaran hayvanın enerji kaybı önlenir.
Tarıma zararlı birçok türü denetim altına almak ya da ortadan kaldırmak için yapılan biyolojik mücadelede feromonlardan yararlanılır: feromonlarla çekilen erkekler tuzağa düşürülür bu sayede döllenemeyen dişiler çok az yavru yapabilir.