Çok eski tarihlerden beri dut meyvesi hastalıkların tedavisinde, yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Zengin antioksidan içeriği sayesinde başta kanser olmak üzere bir çok hastalığın tedavisinde gerek meyve, gerek marmelat olarak kullanılmaktadır.
Dut pekmezi, dut kurusu, dut yaprağı şeklinde tüketilen dutun yararları‘na hep birlikte bakalım.
Dut’un Sağlığa Yararları
- Bol miktarda içerdiği vitaminler ve mineraller vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu bir çok besini karşılar.
- İçermiş olduğu farklı antioksidanlar ile vücudu güçlendirir ve vücudun kansere yakalanma riskini azaltır.
- Eğer kan pıhtılaşması ile ilgili bir probleminiz varsa dut tüketerek kan dolaşımını artırabilir ve kan pıhtılaşması probleminden kurtulabilirsiniz.
- Toksin temizleme özelliği ile böbrekleri temizler ve karaciğerin rahatlamasını sağlar.
- Diyabet (Şeker) hastalarının günlük bir avuç dut kurusu tüketmesi şeker hastalığının gün içerisinde dengede durmasını sağlar.
- Sürekli bilgisayar başında oturuyorsanız göz problemleri yaşamanız çok yakındır. Dut tüketmek içerdiği A vitamini sayesinde gözleri korur ve radyasyon etkisinden korur.
Dut Pekmezinin Faydaları
Eğer gün içerisinde sürekli olarak uykunuzun gelmesinden, yorgun hissetmekten, baş ağrısı gibi rahatsızlıklardan şikayet ediyorsanız bunun nedeni enerjinizin düşmesi olabilir. Günlük olarak dut pekmezi tüketmeniz size gün içerisinde gereken enerjiden fazlasını verecektir.
Enerji vermesinin yanı sıra; sinir ve zihin ile ilgili rahatsızlıkları da tedavi edici özellikleri bulunmaktadır.
Dut Kurusunun Faydaları Nelerdir?
Ağaçtan toplayarak yediğiniz dut elbette ki daha faydalıdır. Fakat normal şartlar altında güzel bir şekilde kurutulan dut besin değerlerinde herhangi bir kayıba uğramaz.
- Aç karına tüketin; bağırsak ve bağırsak kurtları ile ilgili bir probleminiz varsa kuru dut’un aç karına tüketilmesi kurtların dökülmesine yardımcı olacaktır.
- Kaynatarak tüketin; İdrar söktürme özelliği bulunan dut kurusu antibiyotik etkisi yaratmaktadır. Bu şekilde tüketilen kuru dut; idrarla ilgili problemlerinizi gidermenize yardımcı olur.
Dut Yaprağının Faydaları
Dut yaprağının tüketim şekli kaynatılarak suyunun alınması ve kullanılmasıdır. Suyu tüketilebilir, alınan su cilde veya saçlara uygulanabilir.
- Kalp sağlığına iyi gelir.
- Soğuk algınlığına iyi gelir.
- Solunum yolu enfeksiyonlarında etkilidir.
- Günde 2 bardaktan fazla içmemek şartı ile karaciğer rahatsızlıkları için tüketilebilir.
- Saçlara ve cilde uygulandığında faydaları görülmektedir.
Her ne kadar dutun yararları bulunsa da elbette ki zararları da bulunmaktadır.
Dutun Zararları
- Ne kadar bolca yararı da olsa içermiş olduğu şeker oranı ile dikkat edilmesi gereken bir yiyecek klasmanında yer alıyor.
- Fransız bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre dut’un içerisinde bulunan hidrokinon bileşiği cilde uygulandığında kanser yapma riskine sahip olduğu belirtildi. (Herhangi yasal bir kanıt yok)
- Dut yapısı gereği karbonhidrat emilimini engellemektedir. Bu yüzden karbonhidrat yemesi gereken bir hastalığa sahipseniz dikkatli olmanızda fayda var.
- İçerisinde çok fazla potasyum bulunmaktadır. Böbrek ve safra kesesi ile ilgili bir probleminiz varsa bu durumu daha da artıracağından problem yaşanmaması adına tüketmemenizde fayda var.