En önemli solunum kası hepimzin bildiği karın boşluğu ile göğüs boşluğunu ayıran diyafram kasıdır. İnce kubbeye benzer bir kas tabakasıdır. Diyafram kası kasıldığında karın aşağıya ve öne doğru hareket eder. Göğüs kafesi bu hareketle birlikte genişliğini arttırır.
Diyafram’ın bu şekilde şişmesini gebelik , aşırı şişmanlık ve kullanılan korseler azaltır. Diyafram’da üç tane geçiş boşluğu bulunur. Bu boşluklardan ayrı ayrı aort atardamarı , alt ana toplardamar ve yemek borusu geçer.
Diyafram kası nefes alınmaya başlanıldığı zaman sadece yemek borusunun geçtiği boşluk kapanır ve diğer iki boşluk açık kalır. Nefes alma sırasında diyaframın aşağıya doğru hareket etmesi; karın içi basıncı artıracağından midedeki besinlerin yemek borusuna kaçmasına engel olur. Diğer iki boşluğunda bu işlem sırasında açık kalması dolaşım sisteminin bu olay sırasında bozulmasını engeller.
Bu 3 tane deliğin varlığı uzun süredir biliniyordu ancak bu şekildeki varlığı bilim adamları tarafından çok uzun süre sonra farkedildi bu üç damarın neden açık kaldığı ise daha sonra fark edilmiştir.