Herhangi bir web sitesinin hangi altyapı veya CMS sistemi ile yapıldığını anlamanın farklı yöntemleri bulunuyor.
Bu yazımızda anlatacacağımız “WordPress” sistemi internet ortamında en fazla kullanılan hazır scriptlerden bir tanesidir. Sadece blog siteleri değil, günümüzde haber, e-ticaret ve kurumsal siteler bu altyapı ile tema çeşitliliği sayesinde kolayca kurulabiliyor.
Web sitelerini ziyaret ederken, o web sitesinin wordpress ile yapılıp yapılmadığını anlamanın yollarını merak ediyorsanız alttaki yöntemleri kullanabilirsiniz.
Admin Yolunu Kontrol Ederek Anlama
Bu altyapıyı kullanan sitelerde genellikle admin yolu geliştiriciler tarafından değiştirilmiyor. Bu da siteismi.com/wp-admin yazdığınızda üst fotoğrafta yer alan alanı görüyorsanız bu web sitesinin wordpress ile yapıldığını anlayabilirsiniz. Bu yol güvenlik zaafiyeti oluşturduğu için geliştiriciler tarafından çoğu zaman kapatılır.
Giriş Panelini Kullanarak Anlama
Aynı üstteki gibi siteismi.com/wp-login.php şeklinde giriş yaptığınızda yönetici giriş alanı geliyorsa bu sistemin wordpress olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Kaynak Kodlarını İnceleyerek Anlama
Bir Web sitesinin WordPress olduğunu anlamak için başka bir yol ise kaynak kodları‘na bakmaktır. İncelemek istediğiniz web sitesini açın. Sağ tıklayın ve “Kaynak Kodunu Göster” tarzı bir ibare olacaktır ona tıklayın. CTRL+F tuş kombinasyonuna basın ve arama bölümünü açın. Eğer şu terimleri aradığınızda sonuç alıyorsanız bu site wordpress alt yapısını kullanıyordur. Arama terimleri: wp-content, wp-includes ve wordpress
IsitWp Yardımı ile Anlama
Anlatmış olunan 3 yöntem size zor geliyor veya bulamıyorsanız, isitwp sitesine gidin ve araştırma yapmak istediğiniz siteyi kutucuğa yazın. “Good News Everyone” uyarısı alıyorsanız site wordpress’dir. Fakat “Bad News Everyone” yazıyorsa site wordpress değildir.