Bessemer yönteminde;
Bu yöntemde genel olarak pik demir içerisindeki karbon oranın düşürülerek çeliğe dönüşümü gerçekleşir. Pik demir alttan verilen basınçlı hava ile reaksiyona girer. Sistemin üzerinde mavi alev oluşur. Mavi ateş kesildiğinde çelik oluşumu tamamlanmış demektir. Asidik veya bazik olarak oluşturulmuştur.
Asidik Bessemer; Asidik yöntem için çeliğe çevrilecek pik demir de fosfor ve kükürt oksitlenmediği için oranların az olması istenir. Sisteme pik demir konvertör dikey konumunda iken yükleme yapılır. Alttan verilen basınçlı hava ile karşılaşan, pik demir de bulunan demir oksitlenir ve erimiş kütle içinde dağılarak silisyum ve mangan oksit haline dönüşür.
2Fe + 02 –> 2FeO ,
2FeO + Si –> 2Fe + SiO2
FeO + Mn –> Fe + MnO
Ekzotermik reaksiyonlar sonucu oluşan FeO, SiO2, MnO ayrılır ve karbonun oksitlenmesi başlar.
2C + O2 –> 2CO
Reaksiyon sonucu açığa çıkan CO, konvertörün ağız kısmında hava ile karşılaşır ve mavi alevle yanarak CO2e dönüşür. Alev yok olduğu anda CO oluşumu sonuçlanmış demektir ve oksitlenme tamamen olmuştur.
Bazik Bessemer; Pik demirde fosfor ve kükürt oranı yüksek ise bu yöntem tercih edilir.Asidik yöntemdeki gibi önce silisyum ve mangan oksitlenir. Daha sonra karbon oksitlenir. Konvertör ağzındaki alev söndüğünde, fosfor oksitlenmeye başladığında oluşan fosfor pentan oksiti bağlamak için bazik karakterde kalker ilave edilir.