Kendinizi doğanın kucağına bırakıp yeşillikler içinde, huzurlu baharın tadını çıkarın. Mevsimsel cilt sorunlarının keyfinizi kaçırmasına izin vermeyin. Cilt sorunu nedir?, Cildinizi nasıl korumalıyız? Bu yazımızla sorularınıza cevap bulacaksınız.
Kadın, erkek demeden bir çok insanın cildi, değişen mevsimlerle birlikte, uzun kış aylarında soğuk havanın etkisiyle kuruyor, nemsiz kalıyor ve matlaşıyor. Bu nedenle cilt problemleri yaşanılabiliyor. Diğer mevsimlerde pek problem yaratmamasına rağmen özellikle nisan ayında cilt pul pul dökülüyor ve kızarıklar beliriyor. Bunun başlıca nedeni, mevsim değişikliği, UV ışınlarının ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sıradan ama önemli cilt sorunları oluyor.
Mevsimler değişirken, cilt bakımınızı da mevsimlere göre değiştirmeniz gerekiyor. İlkbahar aylarında cildimiz daha hassas ve alerjik reaksiyon gösterebiliyor. Bu nedenle daha özverili bir şekilde cilt bakımına ihtiyacımız bulunuyor. Cilt problemleri, kendinize olan güveninizi, nasıl göründüğünüzü ve nasıl hissettiğinizi gösterir. Basit yöntemlerle cildinizi bahara girerken sağlıklı hale getirebilirsiniz.
Güneş Koruyucuları Kullanın
Bahar mevsiminin gelmesiyle güneş ışınlarından korunma ürünlerinin önemi ön plana çıkıyor. Özellikle bahar aylarında nemlendirici ve cilt yapısına uygun güneş koruyucu ürünlerin kullanılması gerekiyor. Sadece açık havalarda değil, kapalı havalarda da koruyucu kremler kullanılmalı. Güneşten koruyucu ürünlerin normal cilt tipine sahip kişilerde en az 15 koruma faktörlü ürünlerin kullanılmasını öneriliyor.
Çok açık tenliler ile hassas cilt yapısına sahip olanların ise en az 30 faktörlü ürünleri tercih etmeleri gerekiyor ve ürünlerin güneşe çıkmadan 20 – 30 dk önce sürülmesi öneriliyor.
Peeling
Mevsim geçişlerinde cildi canlandırmak, temizlemek ve nemlendirmek için yapılan uygulamalardan en önemlisi peeling. Kış aylarında; havanın nem oranın azalması yanan kaloriferler sebebiyle artan hava kirliliği, cildimizin daha soluk görünmesine neden olur.
Yağlı ciltlerde sivilce ve siyah nokta oluşumu artarken; kuru ciltlilerde de havanın nem oranının düşmesiyle kuruma, soyulma kaşıntı gibi şikayetler ortaya çıkar. Peeling yöntemi ile cilt daha canlı ve diri bir görünüme kavuşur. Yaz mevsimi, peeling için uygun bir dönem değil. Bu nedenle peeling bahar aylarında yapılmalı.
Beslenmenize dikkat edin
Hava kirliliği ve ısı değişiklikleri cildin hasar görmesine yol açar. Parlak ve ışıltılı bir cilde sahip olmada düzenli düzenli bakımın yanı sıra; sağlıklı beslenmeye, uyku düzeninin olmasına, stresten uzak durmaya da dikkat etmek gerekiyor. Sağlıklı bir cilt için bazı besinlerden uzak durmak ve çeşitli besin takviyelerinden yararlanmak gerekiyor.
A, B, C, D, E, K vitaminleri, krom, çinko bakır , selenyum, magnezyum gibi mineraller ile Coenzim Q-10 enzimi, Omega 3 ve Omega 6 gibi temel yağ asitlerinin cilt sağlığı için yeterli oranda alınması gerekiyor. Bahar aylarında yeterli miktarda su tüketmek de cilt sağlığında önem teşkil ediyor.
Kullanabileceğiniz Besin Grupları
Sebzeler: Semizotu, enginar, havuç, taze bakla, kıvırcık, marul, taze soğan, sarımsak.
Meyveler: Çilek, kivi, elma, greyfurt
Balık: Kalkan, Levrek
Tam Tahıllar: Tam buğday, yulaf, çavdar; bahar yorgunluğunuzu yenmemize yardımcı olur.
Sıvılar: Bahar ayları boyunca günde en az 2 litre su içmemiz gerekir.
Cildinizi Yenileyebilmeniz için 2 Adet Maske
Maske 1
Malzemeler;
– 1 yemek kaşığı kuru lavanta
– 1 yemek kaşığı kuru gül yaprağı
– 3 yemek kaşığı yulaf
– 2 yemek kaşığı kil
Nasıl Hazırlanır;
Tüm malzemeyi karıştırıp kaynar su ilave ederek macun haline getirelim. Cildinize sürüp 20 dakika bekletelim ve yıkayalım. Haftada bir bu tarifi uygulayalım.
Maske 2
Malzemeler;
– 1 çorba kaşığı kakao
– Yarım yaş maya
– 1 çorba kaşığı bal
– 1 çorba kaşığı yoğurt
Hazırlanışı;
Bu maske tüm cilt tipleri için uygun. Tüm malzemeleri karıştıralım. Bu maske dekolte bölgesine de uygulanabilir. Cildimizde 30 dakika beklettikten sonra yıkayarak çıkartın. Haftada iki kez uygulanabilir.
Dip Not: Bahar aylarında vücudun aşırı çalışmaya başlaması sonucu kan dolaşımının hızlanması, hormon seviyesindeki artış nedeniyle cildin hassaslaşmasıyla bir çok insan farklı cilt sorunları yaşayabiliyor. Bunun için önlem almak gerekiyor.