Almanya’da üniversiteler, özgür eyalet sisteminin bir parçası. Çok az özel üniversite ve kolej bulunuyor. Yükseköğretim kurumları eyaletler tarafından finanse ediliyor. Kurumların eyaletler tarafından finanse edilmesi sayesinde Alman üniversiteleri ticari kaygılarla eğitim vermek zorunda kalmıyorlar. Bu yüzden Almanya’da üniversitelerin tamamı ücretsiz ya da çok cüzi ücretler karşılığında eğitim veriyorlar. Ücretli olan üniversitelerde ise okul ücretleri 100 ile 500 avro (280-1400 TL) arasında değişiyor.
Almanca’yı öğrenin öne geçin
Almanca eğitimi nedeniyle Türk öğrenciler tarafından geçtiğimiz yıllara kadar yükseköğretim tercihlerinde ilk sıralarda olmayan Almanya, son yıllarda popülerleşmeye başladı. Bu popülerleşmenin ilk nedeni olarak, iş hayatında yalnızca İngilizce’nin yeterli olmamasını sayabiliriz. İşe alımlarda şirketler, adayların tercihen Avrupa’da konuşulan ikinci bir dili bilmesini istiyorlar. Almanya’yı tercihler arasında yükselten diğer nedenler arasında eğitimin ucuz ve kaliteli olması, Türk vatandaşlarının Almanya’daki yoğunluğu sayesinde öğrencilerin yabancılık çekmemesi var. Elbette sadece bunlar da değil.
Bugün Almanya üniversitelerinden alınan ve uluslararası geçerliliği olan diplomaların neredeyse tamamı YÖK tarafından tanınıyor. Alman Üniversitelerinin birçoğu, dünyada üniversitelerin birçoğu, dünyada üniversitelerin birçoğu, dünyada üniversitelerin başarı sıralamasında en objektif kaynak olarak kabul edilen Times Higher Education Ranking listesinde ilk 200 içerisinde yer alıyor. Bu üniversiteler, genel olarak mühendislik, sosyal ve fen bilimlerinde oldukça başarılı sayılıyorlar. Bilim, teknoloji ve ticaret alanında dünyaya yön veren Almanya’da, Türk öğrencileri de genelde otomotiv ve makine mühendisliği, lojistik, uluslararası alanlarında eğitim almayı tercih ediyorlar.
Almanlar tüm dünyada çalışkanlıkları, disiplinli ve sistemli çalışmalarıyla tanınıyorlar. Disiplinli çalışmalarını ilk olarak eğitim sistemine yansıtan Almanlar, ülkelerinde eğitim alan öğrencilerin gelecekte fark yaratmalarının önünü açıyorlar. Almanya’da lisans eğitim dili Almanca olmasına rağmen, yüksek lisans eğitiminde tamamı İngilizce ya da bir bölümü İngilizce bir bölümü Almanca bölümler bulunuyor. Eğitimlerde araştırma konularının tamamen öğrencilerin isteklerine bırakılması, öğrencilerin zevkle araştırma yapmasına ve bilimsel sunumlar yapmasına imkan tanıyor. Eğitim dönemleri genelde Mart-Eylül aylarında başlıyor. Kayıtlar ise, Ocak-Temmuz aylarında yapılıyor.
Alanlarında En iyi 10 Alman üniversitesi
– Münih Lüdwig Maximlian Üniversitesi
– Göttingen Üniversitesi
– Heidelberg Ruprect Karl Üniversitesi
– Özgür Üniversitesi (Berlin)
– Berlin Humboldt Üniversitesi
– Freiburg RWTH Aachen Üniversitesi
– Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü Üniversitesi (Bonn)
– Konstanz Üniversitesi
– Frankfurt Goethe Üniversitesi
3 farklı yükseköğretim kurumu var
Almanya’da üç farklı yükseköğretim kurumu var. Bunlar;
* Üniversite/Teknik Üniversite (Universities and Technical Universities)
Üniversite statüsündeki bu kurumlarda teorik eğitim ve araştırma çalışmaları birlikte yürüyor. Bu sistemle yeni bilimsel araştırma ve çalışmaların, bilim ve teknolojideki son gelişmelerin eğitim alanına hızlı bir şekilde aktarılması amaçlanıyor.
* Uygulama / Meslek Üniversiteleri (Universities of Applied Sciences Fachhochschule)
FH, HS veya H olarak kısaltılan bu yükseköğretim kurumları , Türkiye’deki meslek yüksek okulları gibi görünse de üniversite statüsünde eğitim veriyorlar. En belirgin özellikleri ise, uygulamalı ve teknik eğitime yönelik eğitime önem vermeleri. Öğrenciler bu kurumlarda, üniversite ve teknik üniversitelerden farklı olarak daha iş hayatına ve pratik eğitime dayalı dersler görüyorlar. Bu nedenler işletmelerle iş birliği içinden çalışan Fachhochschule’lerin, ders programları işletmelere göre şekillenip staj programları müfredata ekleniyor. Ağırlıklı olarak teknik alanlarda ve işletme bölümlerinde eğitim verilen FH’larda tıp, sosyal bilimler ve hukuk gibi alanlarda eğitim alınamıyor.
* Güzel Sanatlar Üniversiteleri (Colleges of Art and Music)
Türkiye’de sanat ve müzik alanındaki eğitimler üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde verilirken, Almanya’da bu bölümler için ayrı üniversiteler bulunuyor. 52 akademi ve konservatuvar üniversitesinin bulunduğu Almanya’da, bu üniversitelerde kaliteli bir şekilde sanat ve müzik eğitimi almak mümkün oluyor. Almanya’da bulunan 392 yükseköğretim kurumunun 110’u üniversite/teknik üniversite, 224 uygulama/meslek üniversitesi ve 58’i güzel sanatlar üniversitesi. 392 yükseköğretim kurumundan yalnızca 114’ü özel kurumlardan oluşuyor.
Gezilecek çok yer var
Almanya’da tatil günlerinizi evde oturup geçirmemek için bir çok nedeniniz olur. Tüm şehirlerde mutlaka gezip görecek tarihi yerler ve doğal güzellikler vardır. Başkent Berlin’de Sovyet doğu ve batı Almanya bölgelerini gezebilirsiniz. Hamburg liman şehri olmasıyla, Köln kilise ve katedralleriyle , Münih Oktoberfast’i ile, Frankfurt am Main finans merkezleri, Heidelberg Üniversiteleri, Weimar Goethe ve Schiller’in doğum yeri olması ve 1999 yılında Avrupa Kültür başkenti seçilmesiyle , Potsdam Sans Souci sarayı, Augsburg , Rogensburg ve Würzburg ise doğa harikası olmasıyla meşhurdur. Almanya’da yılda 4 ile 6 hafta arası değişen 50 civarı bayram da var. İstediğinize gidip Alman kültürünü daha yakından tanıyabilirsiniz.
Almanya’da Üniversite’ye nasıl giriliyor
Bir Alman üniversitesinde okumak istiyorsanız ilk olarak Türkiye’de LYS sınavından taban puanını geçmeniz ve herhangi bir lisans bölümüne yerleşmiş olmanız gerekiyor. Böylece, Türkiye’de yerleştiğiniz bölümü Almanya’da okuyabiliyorsunuz. Eğer LYS sınavına girmediyseniz, başvurmak istediğiniz üniversitenin yaptığı bir sınava yada mülakata girmeniz şart.
İkinci olarak, Almanca veya İngilizce’den en C1 seviyesinde dil yeterliliğini kanıtlayan geçerli bir resmi sertifikaya sahip olmanız gerekiyor. Dil yeterliliğiniz yoksa, üniversitesizi şartlı olarak kabul edebiliyor. Üniversitenin hazırlık kurslarına gidip dil yeterliliğini sağlayabiliyorsunuz. Alman Milli eğitim bakanlığı tarafından onaylı özel dil okullarından da bu eğitimi alabiliyorsunuz. Hazırlık dönemi bittikten sonra, DSH veya TestDAF denilen Almanca hazırlık geçme sınavına giriliyor. Bu sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Almanya’da ki tüm üniversitelerde eğitim alma hakkına sahip oluyorlar. Dil eğitimi ile geçen süre, öğrencinin çevreye ve okula adaptasyonu için de iyi bir fırsat yaratmış oluyor.
Yüksek lisans için de , lisans eğitimini tamamlamış ya da son sınıfta olmak ve dil yeterliliğini (C1 seviyesinde) kanıtlamak gerekiyor. Almanya’da lisans eğitimleri üç, yüksek lisans eğitimleri iki yıl sürüyor. Üniversite öncesinde bir yılınızı dil eğitimine ayırmanız kaybetmenize neden olmuyor. Türkiye’de lisans eğitimleri genelde dört yıl + bir yıl hazırlık yılı ile toplam 5 yıl sürüyor.
Hem okuyun hem çalışın
Almanya’da okuyan her öğrencinin bir takvim yılı içerisinde 120 tam gün veya 240 yarım gün çalışma izni var. Lisans ya da yüksek lisans mezunu olan her yabancı öğrenciye de, Almanya’da bir yıl çalışma izni veriliyor. Bu süre içerisinde öğrenciler kendi işleriyle alakalı bir iş yerinde iş buldukları takdirde, bu iş yerine bağlı olarak oturum izni alabiliyorlar. Böylelikle öğrenci, eğitimin ardından ara vermeden staj ve kariyer başlangıcını Almanya’da yapabiliyor. Dünya’nın en büyük sanayi ürünleri ihracatçısı Almanya’da, sanayi ve teknoloji ekonomisine yön veren bir çok firma bulunuyor. Türkiye’ye dönen öğrenciler ise, çok uluslu şirketler veya Alman şirketlerinin Türkiye ofislerinde çalışabilme imkanına sahip oluyorlar.
Eğitim gibi yaşam da ucuz ve kaliteli
Almanya’da 170 şehir bulunuyor. Eğitim için başkent Berlin ve Aachen , Mainz, Heidelberg, Hannover, Göttingen , Freiburg, Nürnberg , Münih en çok tercih edilen şehirler arasında. Almanya’da bir öğrencinin aylık konaklama ve yemek giderleri 500-600 avro (1.400 – 1670 TL) arasında değişiyor. Hamburg, Münih ve Frankfurt gibi şehirlerde kalanlar için bu giderler 1000 Avro’ya kadar çıkabiliyor. Bu rakamlar, Türkiye’de ailesinden ayrı bir şehirde okuyan öğrencilerin masrafları ile neredeyse aynı. Almanya için her türlü sporun merkezi dersek yanlış söylemiş olmayız.
Öğrencilere ulaşım ücretsiz
82 milyonluk nüfusu ile Avrupa birliği’nin en kalabalık ülkesi olan Almanya, ılıman ve yağışlı bir iklime sahip. Türkiye’den neredeyse her saat direk uçuşların bulunduğu Almanya şehirlerine ulaşım iki saat civarı sürüyor. Üniversite öğrencileri üniversiteden aldıkları toplu taşıma kartları ile toplu taşımaya ücretsiz olarak binebiliyorlar. Kartlar, eyalet içindeki ulaşımda da %50 indirim sağlıyor.
Rahat toplu taşıma ve sağlam yollar denildiği zaman akla gelen ilk ülke Almanya’dır. Neredeyse bütün ülkeyi saran, fazla durmanın gerekmediği , bakımlı ve ücretsiz 14 bin km’lik otoban yoluna sahip ülkede ayrıca, Deutsche Bahn adında 40 bin km’lik ülkenin her yerine ulaşım sağlayan demir yolu sistemi var. Yolculuk boyunca Almanya’nın doğal güzelliklerini görebileceğimiz bu yolculukta temiz, konforlu ve fiyatlar gayet uygun oluyor.